+385 1 553 1464
info@travelino.hr
+385 (0)1 553 1464
info@travelino.hr
 

Google+
Travelino d.o.o.
turistička agencija

Božidara Magovca 30
HR-10000 Zagreb

 

Vodič kroz Vis

Vis

Pogledajte našu ponudu za Vis


Vis je mali hrvatski otok u Jadranskom moru. To je najudaljeniji otok od hrvatske obale. Dvije najveće zajednice na otoku su grad Vis, trgovačka luka otoka smještena na istoku, i Komiža na zapadu. Glavne industrije na otoku agrikultura (uglavnom vinogradarstvo), ribolov, prerada ribe i turizam. Možete doći na Vis trajektom, a put traje oko 3 sata s polaskom iz Splita.

Plaže


Možete uživati u mnogim predivnim plažama i uvalama na otoku, preostaje na vama da ih isprobate i odlučite koja vam se najviše sviđa.

Uvala Stončica je jedna o mnogo prekrasnih uvala na Visu i jedna od omiljenih lokacija za plivanje i sunčanje. Tamo se nalazi i mali teren za odbojku na pijesku, u ovoj prekrasnoj uvali s pješčanim dnom. Zanimljivo je da palme ovdje rastu prirodno, nisu donesene ili posađene.

Gradska plaža nalazi se ispod hotela „Issa“ i na poluotoku Prirovo. Plaže su većinom šljunčane, a more bistro i čisto. Vrlo je korisno imati auto ili neko drugo vozilo na Visu jer su najljepše plaže poput Stončice, Srebren i Stinive izvan grada. Plaža Vartalac je namijenjena psima, stoga tamo možete uživati s ljubimcima.


Razgledavanje i atrakcije


Otok Vis i svi njegovi gradovi i sela imaju izuzetno zanimljivu prošlost. Prvo naselje na otoku, Issa, osnovano je od strane grčkih kolonista iz Sirakuze na Siciliji u 4. stoljeću pr.Kr. Antička Issa razvila se u urbani ekonomski centar ovog dijela Jadrana, kao i vojna tvrđava zbog svoje izuzetne strateške pozicije. Možete posjetiti ostatke ovog antičkog naselja.

U arheološkom muzeju koji se nalazi u austrijskoj tvrđavi u centru grada Visa, postoji mnogo zanimljivih kolekcija. Brojne amfore pronađene u ovom području, od kojih su neke još zatvorene, svjedoče dugoj tradiciji vinarstva. Unutrašnjost otoka je prekriveno zelenim vinogradima koji daju vrlo slatko grožđe. Zahvaljujući mnogo sunca, kao i mnogobrojnim izvorima vode koji se koriste za navodnjavanje, uvjeti za uzgajanje vinove loze su idealni. Napuštene špilje i podzemni tuneli koji sagrađeni u doba Jugoslavije sadrže mnogo privlačnije stvari. U jednom od tunela nalazi se vinarija „Lipanović“. Neka od najboljih vina na Visu se ovdje proizvode, posebice vino Vugava.

1881. godine britanski komodor William Hoste bio je smješten s svojom flotom na visu, te je iz ove tvrđave napadao francuske brodove u Jadranskom moru.  Potopio je ili zarobio preko 200 brodova. Kako bi učinio boravak njegovi vojnika na otoku ugodnijim, osnovao je kriket klub. Nakon što je Engleska otišla, kriket je zaboravljen, ali je potom oživljen u 90ima.

Spomenik posvećen poznatoj Bitci kod Visa, koja se održala 1866. god. kada je austrijska mornarica pobijedila talijansku, je bio rastavljen od strane talijanske vojske i odnesen nakon okupiranja Visa 1918. god. Spomenik (tako zvani „Lav Visa“) stoji u Livornu ispred mornarske akademije.Događanja

Srpanj

Vis night

Kolovoz

Mijurovca Night Fest