+385 1 553 1464
info@travelino.hr
+385 (0)1 553 1464
info@travelino.hr
 

Google+
Travelino d.o.o.
turistička agencija

Božidara Magovca 30
HR-10000 Zagreb

 

Vodič kroz Šibenik

Šibenik

Pogledajte našu ponudu za Šibenik

Šibenik je povijesni hrvatski grad, koji se nalazi u središnjoj Dalmaciji, gdje rijeka Krka teče u Jadransko more. Šibenik je političko, obrazovno, prometno, industrijsku i turističko središte Šibensko-Kninske županije.

Plaže


Najljepše i najpopularnije plaže za turiste su definitivno one u Solaris turističkom kompleksu. Plaže su nekoliko kilometara duge, i imaju puno toga za ponuditi. Posebna atrakcija je Dalmatinsko selo, gdje gosti mogu uživati u atmosferi autentičnog sela. Također, postoji malo mjesto nekoliko kilometara od Šibenika, zvano Jadrija. To je staro kupalište koje je utemeljeno 1921. god. Ako tražite izvornu gradsku atmosferu, ovo je pravo mjesto za Vas.


Razgledavanje i atrakcije

Šibenik je jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj. Na vrhu brda iznad grada nalazi se veličanstvena Utvrda sv. Mihovila. Građena je od 15. do 17. stoljeća. te je služila kao jedna od ključnih točaka obrane grada jer je kontrolirala Šibenski kanal i ceste na kopnu koje vode u grad. Oko sredine 16. stoljeća, Utvrda sv. Nikole sagrađena je na ulazu u kanal sv. Ante i služila je kao ključna točka u obrani protiv turske mornarice. Na vrhu 115 metara visokog brda nalazi se još jedna utvrda, Utvrda sv. Ivana. Sagrađena je u 17. st. za obranu od turskih napada s kopna. Šibenik je bio potpuno zatvoren visokim obrambenim zidovima s tornjevima, ali nakon što je turska opasnost prestala, većina zidina je srušeno  u 19. st. iskorišteno za gradnju novih kuća.

Najljepša i najpoznatija građevina u Šibeniku je monumentalna Katedrala sv. Jakova koja se nalazi na UNESCO listi svjetske kulturne baštine. Gradnja katedrale započela je u 15. stoljeću i trajala je preko 100 godina. Posebna je u svijetu jer je sagrađena isključivo od kamena bez korištenja vezivnog materijala. Jedan od glavnih arhitekata čija vještina je ugrađena u ovo remek-djelo je Juraj Dalmatinac, poznati arhitekt iz Zadra. Katedrala je također posebna jer je započela gotičkom, a završena u renesansnom stilu.

Juraj Dalmatinac je također odgovoran za izgradnju 4 bunara na Trgu 4 Bunara koji su bili glavni izvor pitke vode u srednjem vijeku. U Šibeniku postoji 24 crkvi i 6 samostana. Jedna od najinteresantnijih crkvi je crkva Sv. Ivana, koja ima zvonik s turskim satom sa samo jednom kazaljkom, doveden iz obližnjeg Drniša.

Središnji gradski trg je centar javnog i društvenog života već stoljećima. Prva gradska kavana je otvorena na trgu 1750. godine. Trg je okružen najznačajnijim građevinama Šibenika, katedralom, gradskom vijećnicom, malom lođom, vojvodinove i biskupske palače.

Samo pet minuta od centra Šibenika, nalazi se mjesto Dubrava sa jedinstvenim sokolskim centrom. Ovdje možete vidjeti razne vrste ptica grabljivica, kao i zanimljivu jednosatnu predstavu gdje se možete upoznati s ovim predivnim stvorenjima.


Događanja

Lipanj

International Children Festival

Srpanj

Off Jazz & Blues festival

Salsa Beach Splash Festival

Fishing fest

Kolovoz

Šibenik Dance festival

Terraneo

Evening of Dalmatian song

Rujan

Fishing fest

Mediaeval Šibenik Fair