+385 1 553 1464
info@travelino.hr
+385 (0)1 553 1464
info@travelino.hr
 

Google+
Travelino d.o.o.
turistička agencija

Božidara Magovca 30
HR-10000 Zagreb

 

Vodič kroz Poreč

Poreč

Pogledajte našu ponudu za Poreč


Poreč je grad is općina na zapadnoj obali Istarskog poluotoka, u Istarskoj županiji. Njegova najveća znamenitost je Eufrazijeva Bazilika iz 6. stoljeća, koja je na UNESCO listi svjetske baštine od 1997. Još od 70ih, obala Poreča je najposjećenija destinacija u Hrvatskoj.

Plaže


Dvije najpoznatije plaže u Poreču su Plava i Zelena laguna. Sastoje se od betonskih, šljunčanih i pješčanih dijelova, a neki dijelovi su i travnati. Razne aktivnosti i oprema za plažu se nude posvuda, od odbojke na pijesku i nogometa do razne sportske opreme, pedalina, ležaljki i suncobrana. Postoji i vodeni park za djecu. Na plaži je dovoljno tuševa i besplatni su. U Poreču i okolici nalazi se 165 teniskih terena. Također, možete jahati konje i naučiti igrati golf.


Razgledavanje i atrakcije

Još u 3. stoljeću, Poreč je imao organiziranu kršćansku zajednicu i ranokršćanski crkveni kompleks. Bizantsko carstvo vladalo je Porečom od 6. stoljeća i u to vrijeme biskup Eufrazije sagradio najpoznatiju građevinu u Poreču – episkopalni kompleks Eufrazijeve Bazilike. Eufrazije je imao postojeći kompleks katedrala, koji se sastojao od barem dvije katedrale, temeljito obnovljenih. Unutrašnjost veće crkve je preuređena mozaicima i novim atrijem, novim sjedalom biskupa i memorijalnom kapelom. Eufrazijeva katedrala je sačuvana do danas i smatra se jednom od najbolje očuvanih ranokršćanskih kompleksa u svijetu. Na podu crkve je urez u kamenu, na kojem je originalni mozaik koji prikazuje ribu koja predstavlja Krista. Taj urez originalno je pronađen na podu najstarije crkve.

Unutrašnjost Eufrazijeve Bazilike je pravo bogatstvo vjerskih prikaza i luksuznih ukrasa. Na križanju ulice Decumanus i trga Marafor, nalazi se predivna zgrada iz 13. stoljeća – Romanička kuća. Prepoznatljiva je po svojim vanjskim stepenicama,  romaničkom prozoru s dva otvora i drvenom balkonu. Pentagonska kula se nalazi na početku središnje ulice, na ulazu u staru gradsku jezgru. Sagrađena je sredinom 15. stoljeća u gotičkom stilu s reljefom venecijskog lava na čelu. Dalje niz ulicu Decumanus nalazi se Gotička kuća – palača s predivnim prozorima s tri otvora. Sagrađena je u 15. stoljeću u cvjetnom gotičkom stilu. Odmah do nje, nalazi se jedna od najljepših gotičkih palača u gradu – palača Zucatoo.

Ostaci Neptunovog hrama su posebice zanimljivi jer se smatra jednim od najvećih rimskih hramova u Istri. Samo fragmenti zida i temelja su očuvani.Događanja

Lipanj

International festival of majorettes

Week of Dance

Valamar Jazz Festival

Srpanj

Golden Sopile

Borik Fest (Borik beach)

Brulo Fest (Jedro beach)

Borik Fest (Borik beach)

Kolovoz

Street Art Festival

Brulo Fest (Jadro beach)

Poreč 24

Lanterna Camp Day

Evening of Folklore

Rujan

Poreč Dolphin

Giostria – Poreč history festival