+385 1 553 1464
info@travelino.hr
+385 (0)1 553 1464
info@travelino.hr
 

Google+
Travelino d.o.o.
turistička agencija

Božidara Magovca 30
HR-10000 Zagreb

 

Vodič kroz Pag

Pag

Pogledajte našu ponudu za Pag

Pogledajte našu ponudu za Novalju


Pag je otok čiji okoliš podsjeća na površinu mjeseca koji je skoro potpuno prekriven morskom soli koju bura iz kanala između Velebita i Paga. Najjednostavniji put do Paga je iz Zadra, preko Paškog mosta. Također možete stići preko trajekta iz kopnene luke Prizne do trajektne luke Žigljen na Pagu.

Plaže


Glavna gradska plaža je poprilično velika s finim šljunkom. More je vrlo toplo i slano, što je čini vrlo zanimljivim. Predivne je plavo-zelene boje i izuzetno je čisto. Postoji nekoliko barova na plaži i neke dodatne usluge.

Definitivno najpopularnija plaža na otoku je zaljev Zrće. To je veliki zaljev blizu Novalje, na sjeveroistočnom dijelu otoka. To je šljunčana plaža i svjetski je poznata kao raj za mlade ljude koji vole party i žele se dobro provesti. Postoji nekoliko odličnih klubova na plaži s partijama cijeli dan i noć. Novalja je postala turistički centar Paga i privlači mlade iz svih krajeva svijeta.


Razgledavanje i atrakcije


Na glavnom trgu nalazi se Kneževa palača sa Paškom galerijom čipke u prizemlju. Izrada čipke je vrlo stari tradicionalni zanat na Pagu čiji počeci sežu u 15. stoljeće. Neki sugeriraju da korijeni ovog zanata potjeću iz grčkog grada Mycene.

Preporučamo posjet solani na Pagu gdje se proizvodi poznata Paška sol. Morska sol se izvlači iz morske vode pomoću isparivanja vode u plitkim bazenima. Najbolja sol se naziva Salt FLower i može biti pronađena za vrijeme toplih dana u tankim slojevima na vodenoj površini te se sakuplja drvenim lopatama.

Tamo se nalazi zanimljiv Muzej soli u bivšim objektima solane. Ovdje, možete vidjeti oruđa i uređaje koji su korišteni za prikupljanje i transport soli u prošlosti.

Jedan od dobro poznatih proizvoda Paga je definitivno slavni Paški sir. Otok Pag je specifičan po oskudnosti travnih resursa. Trava je vrlo slana jer se morska sol preko cijelog otoka zbog bure. Ovce koje pasu travu i aromatično bilje daju specifičnu vrstu mlijeka. Osim Paškog sira, razni ovčji, kozji i kravlji proizvodi se ovdje proizvode. Paška surutka je specijalna delikatesa. Ovdje možete isprobati i kupiti sir.


Događanja

Srpanj

Fresh Island Festival

Hideout Festival Zrće

Papaya Day & Night

Papaya Beach Odissey