+385 1 553 1464
info@travelino.hr
+385 (0)1 553 1464
info@travelino.hr
 

Google+
Travelino d.o.o.
turistička agencija

Božidara Magovca 30
HR-10000 Zagreb

 

Vodič kroz Korčulu

Korčula

Pogledajte našu ponudu za Korčulu

Grad Korčula se nalazi na istočnom kraju otoka Korčule, okrenut prema poluotoku Pelješac. Postoji nekoliko načina kako tamo doći. Jedan od njih je trajektom od Splita do Vele Luke, a zatim 30-minutnom vožnjom do grada preko odlične ceste preko otoka.

Malo kompliciraniji, ali jeftiniji način bi bio uzimanje trajekta iz Ploča do Trpanja na Pelješcu, zatim krenuti autom od Trpanja do Orebića, i zatim opet trajektom iz Orebića do Dominča na Korčuli, koji je udaljen 5 minuta autom od grada Korčule.

Također, možete uzeti lokalni trajekt iz Drvenika direktno na Dominče. Ako ne putujete autom, katamarana je još brža i jeftinija.


Plaže


U mjestu Lumbarda, oko 6 kilometara od Korčule, nalaze se neke od najljepših plaža na otoku. Prva je plaža Pržina, do koje se dolazi kroz gusto zelenilo vinograda i visoku trsku. Parkiralište se nalazi na plaži i košta 20 KN na dan. Što se tiče plaže, fini pijesak i čisto more su jednostavno fantastični. Plaža ima nježan spust u more i idealna je za djecu i igranje u plićaku. Cijene najma ležaljki i suncobrana su vrlo pristupačne. Na plaži se također nalaze centar za masažu i teren za odbojku na pijesku. Iznad plaže nalazi se bar gdje gosti mogu pronaći osvježenje.

Druga plaža u Lumbardi zove se Bilin žal, do koje se također može autom. Ova plaža ima više za ponuditi i obitelji sa djecom će u njoj uživati cijeli dan. Plaža ima ugostiteljski objekt s zahodom.

Jedna od najljepših plaža na Korčuli je Pupnatska lika, udaljena oko 15 km od grada Korčule, blizu mjesta Pupnat. Plaža jednostavno oduzima dah i kvaliteta mora je fantastična. Iznad plaže je konoba gdje možete pronaći osvježenje u slučaju da ožednite ili ogladnite.


Razgledavanje i atrakcije


Grad Korčula prvi put se spominje u 10. stoljeću, a datum osnivanja je i dalje nepoznat. Poznata gradska skulptura Korčule, koja datira u 13. stoljeće, jedna je od najranijih pravnih dokumenata u ovom dijelu Europe. Već u 15. stoljeću milanski plemić Pietro Casola opisao je Korčulu riječima „svijetla i čista kao prekrasni dragulj“.

Srednjevjekovna arhitektura Korčule je zanimljiva zbog svojeg plana u obliku riblje kosti, koja štiti glavnu ulicu od vjetra. Stari Grad bijaše potpuno okružen visokim obrambenim zidinama s kulama, i dugo vremena u prošlosti je bio povezan s kopnom pokretnim mostom. U Stari Grad možete uči kroz dvoja vrata; Kopnena vrata na jugu i Morska vrata na zapadu.

Postoji 9 crkvi unutar gradskih zidina. Katedrala sv. Marka, koja se nalazi na glavnom trgu je jedna od najvažnijih građevina na Korčuli. Građena je od 13. do 16. stoljeća od strane najboljih građevinara s Korčule i Dubrovnika. Unutar katedrale, kod oltara nalazi se velika slika sv. Marka koju je naslikao venecijski slikar Tintoretto.

Odmah do katedrale nalazi se bivša biskupska palača, koja se sada naziva Opatska palača, s svojom poznatom opatskom umjetničkom kolekcijom. Preko puta Opatske palače možete vidjeti najljepšu renesansnu palaču u gradu, palača Grabiellis, sagrađena u 15. stoljeću. Danas se tamo nalazi gradski muzej, s ostacima zidarove radionice u prizemlju.

U centru Starog Grada, sjeverno od crkve sv. Marka, nalazi se kuća koja je pripadala obitelji Polo i vjeruje se da je to mjesto rođenja poznatog trgovca, svjetskog putnika i putopisca Marka Pola.
Događanja


Srpanj

Marco Polo festival of music and wine

Rujan

Korčula Baroque festival