+385 1 553 1464
info@travelino.hr
+385 (0)1 553 1464
info@travelino.hr
 

Google+
Travelino d.o.o.
turistička agencija

Božidara Magovca 30
HR-10000 Zagreb

 

Heiligenblut

Heiligenblut Heiligenblut Heiligenblut

HEILIGENBLUT


Jedna od najvećih prednosti Heiligenbluta je široka ponuda turističkih aktivnosti, kako zimskih, tako i ljetnih, ali i onaj za neke toliko željeni mir, netaknuta priroda i gastronomija karakteristična za ovo visoko alpsko područje. Kako mjestašce predstavlja južnu polaznu točku mega popularne Grossglockner Hochalpenstrasse (najvišeg i jednog od najljepših cestovnih prijevoja u Austriji) Heiligenblut je već odavno poznat brojnim biciklistima, motoristima, ali i "običnim" turistima na proputovanju preko panoramske ceste otvorene isključivo ljeti. No zimi, za razliku od toplijeg dijela godine, Heiligenblut predstavlja svojevrsnu slijepu ulicu i ovdje putnik namjernik ne dolazi slučajno već ima mogućnost skijati upravo po samoj, ali i oko same popularne panoramske ceste. 

Što se suhoparnih brojki tiče, skijalište nudi 55 km uređenih skijaških staza pomognutih s 12 skijaških liftova. Osim toga, a zbog velike popularnosti među freeriderima, skijalište se ponosi i s 25 četvornih kilometara freeride ruta. Skijaške staze su većinom crvene kategorizacije te su lijepe, vijugave, poprilično maštovite i duge. Zanimljivo je kako od spomenutih 12 žičara na skijalištu operira samo jedna sjedežnica, dok ostalo otpada na 7 vučnica i 4 gondole. Upravo na području gondola Heiligenblut nudi nesvakidašnju uslugu. Naime, izgrađena pred više od 20 godina skijalištem još uvijek operira svojevrsna unikatna (jaje) gondola koja s jednog dijela skijališta prolazi podzemim tunelom na drugi kraj. Gondola ima svoj vozni red te je za većih gužvi moguće čekanje.

Skijalište se prostire na tri planinska vrha s tim da je prvi Schareck (2.604 m) najrazvedeniji po pitanju skijaških staza, dok ga slijede najviši Hochfleiss (2.902 m) i na kraju Viehbühel (2.420 m). Staze su većinom prekrivene prirodnim snijegom na kojeg su domaćini izuzetno ponosni te sukladno tome skijalište nudi samo nekoliko značajnijih staza koje su pokrivene sustavom umjetnog zasnježenja.

Od staza svakako valja izdvojiti najstrmiju, ujedno i jedinu crnu stazu br. 1, te svakako prekrasnu panoramsku obiteljsku plavu stazu broj 2, kojom je moguće povezati spust od samog vrha Schareck pa sve do mjesta skijajući na taj način nemalih 1.600 metara visinske razlike većinom svladavajući plavu i crvenu kategorizaciju staza. 
 
Na skijalištu radi čak devet restorana većinom smještenih uz ili sasvim blizu stanica žičara. Nama su svakako srcu najviše prirasli restorani Wallackhaus koji je smješten na samoj planinskoj cesti te je otvoren čitave godine te mali, novouređeni i potpuno originalni restoran Spatz'l Alm do kojeg vode staze broj 4 ili 5 s vrha Schareck. 

Heiligenblut