+385 1 553 1464
info@travelino.hr
+385 (0)1 553 1464
info@travelino.hr
 

Google+
Travelino d.o.o.
turistička agencija

Božidara Magovca 30
HR-10000 Zagreb

 

Vodič kroz Dubrovnik

Dubrovnik

Pogledajte našu ponudu za Dubrovnik


Dubrovnik je hrvatski grad na Jadranskom moru, u južnoj Dalmaciji, smješten na kraju dubrovačkog tjesnaca. Jedan je od najistaknutijih turističkih destinacija na Mediteranu, luka i centar dubrovačko-neretvanske županije. Grad je vrlo bogate povijesti. 1979, Dubrovnik je pridružen UNESCO listi svjetske baštine.

Plaže


Glavna gradska plaža Banje nalazi se na Pločama, na istočnoj strani gradskih zidina. Šljunčana plaža razdvojena je na dva dijela – kao što se Dubrovčani vole šaliti – „dio za bogate i dio za siromašne“. Pola plaže je besplatna i bez ležaljki i suncobrana. Na drugom dijelu plaže, najam ležaljke je obavezan  i košta 70 KN. Iznad plaže je koktel bar s odličnom ponudom koktela i drugih osvježavajućih pića. Plaža je šljunčana, s pijeskom u plitkoj vodi.

Plaže ispred brojnih hotela s prvenstveno namijenjene za goste hotela, ali dopušten je pristup svima. Oko Dubrovnika postoji mnogo odličnih plaži koje čekaju da ih pronađete!


Razgledavanje i atrakcije


Zatvoren u svojim poznatim, gotovo 2 kilometara dugačkim, Dubrovnik mnogi smatraju jednim od najljepših i najpopularnijih gradova Mediterana. Na sjevernoj strani nalazi se okrugla kula Minčeta, sagrađena u 15. stoljeću. Poznati arhitekt Juraj Dalmatinac je također sudjelovao u izgradnji. Kula Sv. Ivana je štitila luku Dubrovnika. Na istoćnoj strani zida nalazi se kula Revelin. Sagrađena je u 15. stoljeću zbog obrane grada od Turaka.

Gradska vrata Pile su zapadni ulaz u grad. Vrata su prije imala pokretni most koji je bio zatvoren svaku noć. Široka glavna ulica Stradun pruža se kroz centar. Stradun je samo srce grada, omiljeno okupljalište i šetalište u Dubrovniku. Tokom dana, mnogo zabavljača, umjetnika i tradicionalnih obrtnika se okupljaju ovdje u pokazuju gostima kakav je bio njihov grad u starim danima. Na zapadnom pragu Straduna nalazi se velika fontana Onofrio koja je bila glavni izvor pitke vode u 15. stoljeću.

Palača Sponza jedna od najljepših gotičko-renesansnih palača u Dubrovnik. Carinski ured Dubrovačke Republike, državna blagajna, banka i škola su bili ovdje smješteni. Atrij palače je bio trgovački centar i mjesto okupljanja dubrovačkih poslovnih ljudi.

Danas je tamo smještena Državna arhiva, gdje se čuvaju dubrovački povijesni dokumenti. Gradski zvonik sa satom sagrađen je 1444., ali je bio teško oštećen u velikom potresu 1667. te obnovljen 1929.

U obližnjem Kneževom dvoru gdje je bilo prijestolje vlade i kneza Dubrovačke Republike. Danas se u toj gotičkoj palači s renesansnim i baroknim dodacima nalazi Gradski kulturno-povijesni muzej.

Jedan od najvažnijih simbola Dubrovnika je Orlandov stup. To je također i najstariji kip u Dubrovniku, koji prikazuje srednjevjekovnog viteza s mačem.

Poznata crkva sv. Vlahe se također nalazi u ovom dijelu grada. Ova predivna barokna crkva je sagrađena na ruševinama starije romanske crkve koja je bila uništena u velikom požaru u 18. stoljeću.

Na istočnoj strani Straduna nalaze se istočna gradska vrata – vrata od Ploča. Monumentalna dubrovačka katedrala je sagrađena na mjestu starije romanske bazilike.

Dok ste u Dubrovniku, obavezno posjetite otočić Lokrum. Ovaj zeleni djelić raja je samo udaljen 10 minuta brodom od Dubrovnika i omiljeno je mjesto za izlet Dubrovčana i svih dubrovačkih entuzijasta. Lokrum je prirodni rezervat, u njemu se nalazi botanički vrt, s vrlo zanimljivom kolekcijom kaktusa. Predivni pauni slobodno šeću otokom. Na južnom dijelu je Mrtvo more, maleno slano jezero gdje se turisti vole kupati.Događanja


Svako godine od 1950ih, organizira se tradicionalni Dubrovnik Summer Festival. Od 10. srpnja do 25. kolovoza cijeli Stari grad postaje pozornica za mnoge glazbenike, predstave i plesače.

Srpanj

Dubrovnik Summer Festival

Kolovoz

Dubrovnik Summer Festival

Gruž night