+385 1 553 1464
info@travelino.hr
+385 (0)1 553 1464
info@travelino.hr
 

Google+
Travelino d.o.o.
turistička agencija

Božidara Magovca 30
HR-10000 Zagreb

 

Vodič kroz Bašku

Baška

Pogledajte našu ponudu za Bašku


Baška leži na najjužnijem dijelu otoka Krka, u prekrasnom zaljevu, okružen vinogradima i maslinama, sa slikovitom scenom Velebita i otoka Prvića iza njega, i posebnom plažom, jednom od najljepših na Jadranskoj obali.

 

Plaže


Vela plaža je najpoznatija plaža na Krku u Baškoj. Nastala je prirodnim putem i duga je 1800 metara. More je tirkizne boje i veliki valovi nisu rijetki. Voda nije preduboka, a dno je pješčano. Plaža nudi velik izbor aktivnosti i iznajmljivanje opreme svih vrsta. Možete iznajmiti pedaline, opremu za jedrenje, ležaljke, suncobrane i ostali pribor za plažu. Veliki vodeni tobogan je najpopularnija turistička atrakcija. Iznad plaže nalazi se veliki kamp, te je plaža vrlo popunjena. Turisti koji vode ljubimce sa sobom na odmor bit će sretni znajući da postoji dio plaže rezerviran za pse.


Razgledavanje i atrakcije


Kroz svoju dugu turističku povijest, mnogo slavnih osoba posjetilo je Crikvenicu, članovi kraljevske obitelji, kao i mnoge filmske zvijezde. Najstariji hotel u Crikvenici je hotel Therapia, sagrađen 1895. te se u to vrijeme zvao Hotel nadvojvode Josipa. Crikvenica se prvi put spominje u povijesnim dokumentima koji datiraju do 1412. godine. kada je vojvoda Nikolas IV sagradio samostan za svećenike Sv. Paula blizu rijeke Dubračina. Ovaj događaj se smatra početkom moderne Crikvenice. Samostan je dobro očuvan, Kaštel (tvrđava) je odmah do njega. Također nemojte zaboraviti posjetiti Gradski muzej Crikvenice i ostatke naselja Kotor.

Pokraj Crkve sv. Marka pronađeni su arheološki ostaci iz rimskog doba. Tamo su ostaci rimskog mozaika i bazilika iz 5. st. ispod kapele. Baška je sagrađena 418. na brežuljku sv. Ivana, iznad moderne Baške.

Utvrda Baška sagrađena je 1231. te je bila uništena od strane Venecije 1380. godine. Danas se crkva sv. Ivana Krstitelja i lokalno groblje nalazi na istoj lokaciji. U mjestu Jurandvor nalazi se Crkva sv. Lucije gdje je pronađen najvažniji glagoljaški spomenik – Bašćanska ploča. To je bijela 800kg teška vapnenačka ploča s glagoljaškim natpisom koji prvi put spominje hrvatskog vladara na hrvatskom jeziku – kralja Zvonimira. Ploča je pronađena 1851, sagrađena u podu crkve. Danas se original nalazi u hrvatskoj Akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a u crkvi sv.Lucije nalazi se kopija. Od Treskavačke klisure u Baškoj dolini do Starog šetališta uz more u Baškoj luci nalazi se poseban put s kamenim skulpturama – Bašćanska staza glagoljice.

U centru Baške nalazi se mjesni muzej gdje možete vidjeti tradicionalne kostime ovog područja, staro kuhinjsko posuđe i oruđe. Također preporučamo posjet Etno kući iz 19. stoljeća koja prikazuje izloške koji su donirani ili posuđeni od stanovnika Baške doline.


Događanja

Lipanj

Via Korintija

Festival of Island Krk Folklore

Ivanja and Day of Baška

Srpanj

Basket Tour

Baška wedding (traditional feast)

Kolovoz

Fishing days

Maria Bell

Rokova Fest (Draga Bašćanska)

Baška International guitar festival

Rujan

Let’s play, Let’s dance