+385 1 553 1464
info@travelino.hr
+385 (0)1 553 1464
info@travelino.hr
 

Google+
Travelino d.o.o.
turistička agencija

Božidara Magovca 30
HR-10000 Zagreb

 

Otvaranje skijališta i COVID-19 informacije


 

Otvaranja skijališta

Francuska

od 11.12. donesena odluka o predviđenom otvaranju skijališta za 7.1.2021. ukoliko će biti zadovoljeni određeni Covid-19 uvjeti (nove informacije očekujemo najkasnije u četvrtak 7.1.), hrvatski državljani  ne trebaju predočenje Covid-19 testa, ali je potrebno ispuniti dokumentaciju vezanu za putovanje (izjava putnika)

Austrija
skijališta otvorena od 24.12.2020., ali smještajni kapaciteti i restorani ostaju zatvoreni do 24.1.2021., ulazak u Austriju moguć je samo uz obvezu  10-dnevne karantene, karantena se može prekinuti negativnim PCR-testom ili antigen-testom (72 sata), kojemu je, međutim, moguće pristupiti tek 5 dan od ulaska u zemlju odnosno početka karantene.
Italija
predviđeno otvaranje skijališta 18.1.2021., ukoliko će biti zadovoljeni određeni Covid-19 uvjeti, od 21. prosinca do 6. siječnja putnici iz EU-a koji stižu u Italiju zbog nebitnih razloga (na primjer, za turizam) podliježu povjereničkoj izolaciji i nadzoru zdravstvenog stanja u trajanju od 14 dana

Slovenija
skijališta rade i potreban je neg. PCR test za ulazak u Sloveniju, hoteli i restorani ne rade. Ukoliko ste preboljeli Covid-19 za ulazak u Sloveniju to ništa ne znači, potreban je u svakom slučaju negativni PCR test, ne stariji od 48 sati. Kada se vraćate natrag u RH ako ste preboljeli Covid-19 potrebno je imati dokumentaciju od liječnika ili ako ne obavezan neg. PCR test za ulazak natrag u RH.


Švicarska -
skijališta se otvaraju 12.12.2020. ili 19.12.2020., svi putnici koji ulaze u Švicarsku iz zemalja ili regija koje su definirane kao područja rizika Covid-19 (od 14.12. je i Hrvatska je na listi rizika) moraju biti u karanteni 10 dana. Negativan rezultat ispitivanja ne izuzima vas od zahtjeva za obveznu karantenu ili skraćivanje razdoblje karantene.

 

BIH

trenutno otvorena Jahorina i Vlašić. Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

Napomena: od 30.11.2020. do 15.1.2021. je na snazi od strane hrvatske vlade uvjet da svi putnici koji, neovisno o svojem državljanstvu, dođu u Republiku Hrvatsku iz država članica EU-a i zemalja/regija pridruženih schengenskom području ili iz trećih zemalja, koji trenutačno nisu na takozvanom zelenom popisu Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, moraju dostaviti negativne rezultate testa PCR za SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa za dolazak na granični prijelaz) ili za neposredno nakon dolaska u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku) test PCR za SARS-CoV-2, s obvezom samoizoliranja dok ne dobije negativan rezultat testiranja.
 
Ukoliko ste preboljeli Covid-19 u zadnjih 3 mjeseca provjerite na broju 113 koji su vaši uvjeti za odlazak i povratak sa skijanja, da li je dovoljan samo dokaz o preboljeloj bolesti za granični prijelaz.

 

 Rezervacija bez rizika  – mogućnost storniranja rezervacije i do 1 dan prije putovanja!

Svaki smještajni objekt nudi svoje storno uvjete ukoliko dođe do neizbježnih situacija koja uključuju:


- Zatvaranje granica
- Zatvaranje skijališta
- Obvezatnu karantenu

- Pozitivan Covid-19 test prije putovanja – neki smještajni objekti za ostale potrebno uplatiti osiguranje

Mogućnost besplatnog otkazivanja na vrijeme je moguće uz povrat novaca u roku od 14 dana od otkaza rezervacije i uz administrativne troškove 200 kn po rezervaciji.
Za sve ostale okolnosti vrijede Opći uvjeti putovanja organizatora.

I dalje preporučujemo policu osiguranja od otkaza i zdravstvenog osiguranja u inozemstvu za sve ostale nepredvidive slučajeve, ujedno dodnosimo novosti oko osiguranja za Covid-19 situacije:

ukoliko se članu obitelji odredi samoizolacija (nije bolestan) , naravno nalazi se na polici osiguranja kao osiguranik, ulazi li taj tazlog u opravdane razloge za otkaz puta?

DA, smatra se kao iznenadna bolest

ukoliko osiguranik oboli od COVID 19 prije puta, jeli to razlog da se može otkazati putovanje?

DA, iznenadna / akutna bolest

ukoliko stranka oboli od COVID 19 na destinaciji ( Europa) , jesu li mu pokriveni bolnički troškovi prema polici putnog zdravstvenog osiguranja?

Samo u slučaju spašavanja života, pandemija je isključena iz pokrića ukoliko je bilo saznanja prije polaska na put (u tom slučaju vrijedi EU zdravstvena iskaznica)

što se događa ako putnici koji imaju osiguranje od otkaza, naprave test, budu pozitivni/bolesni i ne mogu na put – pokriva li osiguranje od otkaza takve slučajeve

DA, iznenadna / akutna bolest


POPIS SKI ZEMALJA SA UPUTAMA ZA PUTOVANJE


AUSTRIJA FRANCUSKA ITALIJA SLOVENIJA ŠVICARSKA BOSNA I HERCEGOVINA


Ukoliko Vam je za odredišnu državu potreban neg. Covid-19 test, donosimo različite vrste metoda ispitivanja COVID-19


Covid-19 se može otkriti izravno otkrivanjem virusa ili posredno putem antitijela (koja su nastala tijekom infekcije). Za ranu dijagnozu infekcije, prema međunarodnim smjernicama, izravno otkrivanje patogena pomoću PCR metoda s osiguranom kvalitetom i dalje je zlatni standard.

PCR testovi (lančana reakcija polimeraze) koriste se za otkrivanje trenutne infekcije COVID-19. Uzorci se uzimaju iz grla ili nosne šupljine za PCR testove.

Link za PCR testne centre: https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763

Antigenski testovi: Uz PCR testove, antigenski testovi su još jedna mogućnost za izravno otkrivanje patogena SARS-CoV-2. Nije potreban laboratorij za procjenu antigenskih testova, rezultat je dostupan u kratkom vremenu (oko 30 minuta), oni su trenutno dostupni i jeftini, ali manje pouzdani u usporedbi s PCR testovima. Brzi antigen testovi služe za dijagnostiku aktivne SARS-Cov-2 infekcije kod SIMPTOMATSKIH bolesnika. Oboljele osobe, s gore navedenim karakterističnim ili blažim simptomima kompatibilnim s COVID-19, treba testirati što ranije radi pravovremene dijagnoze i izolacije, te karantene njezinih bliskih kontakata. Ako je prošlo više od 5 dana od pojave simptoma, rezultat antigen testa može biti lažno-negativan u odnosu na rezultat PCR testa. Dakle, za osobe koje imaju neki od znakova COVID-19 bolesti,  preporučeno vrijeme testiranja antigena je rana simptomatska faza tj. prvih pet dana bolesti. Negativan rezultat testiranja antigena kod simptomatskih osoba ne isključuje u potpunosti prisutnost SARS-Cov-2 virusa jer koncentracija antigena može biti niža od granice detekcije. Ako je rezultat testa negativan, a klinički simptomi i dalje traju, preporučuje se u dogovoru s liječnikom dijagnostičko testiranje PCR testom. Sukladno mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije, brzi antigen testovi ne bi se trebali koristiti za pretraživanje osoba bez COVID-19 simptoma i bez specifične epidemiološke anamneze, niti u svrhu planiranja hospitalizacije, operativnih zahvata, ulaska u zemlju i slično.

U slučaju autobusnih transfera do Francuske poduzete su dolje navedene mjere
- Sukladno preporukama HZJZ, molimo Vas da na izlet ponesete maske te da ih nosite na licu za vrijeme vožnje. Na ulazu u autobus, potrebno je dezinficirati ruke. Agencija organizator će osigurati potrebne dezinficijense za ruke.
- Putnici koji  putuju u neparnom broju imati će prazno sjedalo na raspolaganju
- Putnik se mora ponašati odgovorno prema sebi i suputnicima, te ne smije putovati ukoliko ima simptome bolesti.
- Zadržavamo pravo kontrole tjelesne temperature na početku i tijekom putovanja kao i obvezu nošenje zaštitne maske tamo gdje je to nužno potrebno